SM-maantiekymppi itsenäistyi

alkuper.: 2015-07-01 15:39:07 -- hookoo -- jaostot/yleisurheilu/sm-10-km

Tänä vuonna tehdään veteraani- eli aikuisurheilun historiaa maantiejuoksuissa. Keväällä juostiin SAULin SM-puolimaraton ja syksyllä juostaan kymmenen kilometriä SM-maantiejuoksuna. SAUL aikoo jatkossakin järjestää maantiejuoksut erillisinä, sillä se on selvästi juoksijoiden toive.

Näin SAUL vastaa kestävyysjuoksubuumiin, joka alkoi viime vuosikymmenellä. SAULissa tiedetään myös, että kestävyysjuoksuissa usein koko juoksun voittaja voisi ikänsä puolesta osallistua SAUL-kilpailuihin.

SM-maantiekympin tarvetta puoltaa sekin SUL-sivujen tieto, jonka mukaan maratoneja ja puolimaratoneja järjestetään Suomessa selvästi enemmän kuin tarkasti kymmenen kilometrin mittaisia juoksuja.

Monet järjestäjät veloittavat kymmenen kilometrin juoksusta jopa 40 euroa. SAUL kuitenkin palvelee kohderyhmäänsä ja edellyttää, että järjestäjäseura voi periä osallistumisesta vain 15 euroa. Kun SAUL ottaa siivunsa, ehdot eivät houkuta kisajärjestäjiä, mutta Kunto-Pirkat lupasi järjestää SM-maantiekympin tänä vuonna – ja järjestää SM-kilpailun tarpeen mukaan myös lähivuosina.

SVU-aikana ei vaadittu maantiejuoksumatkan virallista mittaamista. Takavuosina juoksijat tottuivat siihen, että matka on arvioitu noin-mitalla eli yleensä kilometrit jäivät vajaiksi, mikä oli omiaan vähentämään kiinnostusta. Nyt SAUL on hyväksynyt vaatimukseksi saman kuin SUL aiemmin eli SM-kilpailumatka on mitattava virallisesti.

Kohti ennätysosanottoa

Siuntiossa juostiin (18.3.2015) SAULin SM-puolimaraton samanaikaisesti yleisten sarjojen SM-puolimaratoonareiden kanssa. Tapahtuma onnistui, ja maaliin tuli ennätysmäinen määrä kolmekymppisten ja vanhempien ikäsarjojen SM-puolimaratoonareita.

Kunto-Pirkat odottaa ennätysosanottoa myös Vuorekseen, jossa seura järjestää SM-maantiekympin sunnuntaina 30. elokuuta. Tampereen ja Lempäälän rajamaastoon rakennettu Vuores ei vielä ole saavuttanut sille asetettuja väestötavoitteita. Niinpä rauhallinen Vuores on mainio alue myös maantiejuoksun näyttämöksi.

Vuores talo 2Vuores talo 2

 

Komea Vuores-talo on SM-maantiekympin tapahtumakeskus.

Tarkka kymmenen kilometrin reitti on (ainakin reitinlaatijan eli allekirjoittaneen mielestä) niin tasainen kuin reitin voi Tampereen keskustan liepeille saada ilman isojen teiden sulkemisia – mikä tulisi järjestäjälle liian kalliiksi. Tiukahko kääntyminen on vain reitin alussa ja lopussa sekä kääntöpaikalla.

Seuraa Kunto-Pirkkojen verkkosivuja (www.kuntopirkat.fi>SM 10 km) ja pysyt SM-maantiejuoksukuulumisissa ajan tasalla.

Tervetuloa Tampereelle!

Hannu Kaskinen/Kunto-Pirkat

Tags:

 

 

mainos image001 Wigren

 

mainos signature kortti800