Vuorekseen ennätyskymppi

alkuper.: 2015-08-26 07:18:49 -- hookoo -- jaostot/yleisurheilu/sm-10-km

Laura Markovaara juoksi tämän vuoden Kalevan kisoissa Porissa 10 000 metrillä neljänneksi. Aika oli 35.04,67. (Kuva: Jarno Maimonen)

Veteraaneja ennätysmäärä Vuoreksen SM-kympille

Veteraanijuoksijoiden SM-tiejuoksua tähdittää vantaalaista Kenttäurheilijat 58:aa edustava Laura Markovaara, joka saattaa juosta myös tulevassa Ruotsi– Suomi-maaottelussa. Markovaara, 42, juoksee 40-vuotiaiden sarjassa. Tässä naisten sarjassa on monia muitakin miesten päihittäjiä, esimerkiksi Porvoon Urheilijoiden Johanna Lindholm ja järjestäjäseura, tamperelaisen Kunto-Pirkkojen Heidi Haapasalo. Kovaa mennee myös Vammalan seudun Voiman Minna Haka-Risku, joka juoksee 35-vuotiaissa.

Koko kilpailun ennalta kovimpia nimiä ovat 30-vuotiaissa Finnish Marathon Runnersin Henri Ansio, 40-vuotiaissa Teivo Stayersin Teppo Syrjälä ja Teuvan Rivakan Juha Palonen. Lauttakylän Lujan Jouko Mahlamäki tietänee, että viisikymppisten tiekympin SE on 33.06…

Tulevan sunnuntain (30.8.) Suomen Aikuisurheiluliiton kymmenen kilometrin SM-tiejuoksun tapahtumakeskus on Vuores-talolla, Tampereella. Kilpailuihin on ilmoittautunut Suomen Aikuisurheiluliiton (aiemmin Suomen Veteraaniurheiluliitto) historian ennätysmäärä tiekympin juoksijoita: 263*, joista 174* miehiä ja 89 naisia.

Kolmen juoksijan joukkueita on ilmoitettu miesten ikäsarjoihin 37 ja naisten sarjoihin15, suurimpana Kunto-Pirkat: kuusi mies- ja neljä naisjoukkuetta.

Tapahtuma on sikäli historiallinen, että tänä vuonna ensimmäistä kertaa veteraanijuoksijat juoksevat kympin matkan itsenäisenä kilpailuna. Huhtikuussa veteraanit juoksivat SM-puolimaratonin Siuntiossa yleisten ja nuorten SM-tiejuoksujen kylkiäisinä.

Aiempina vuosina veteraanijuoksijoiden puolimaraton ja kymmenen kilometriä on juostu samana päivänä. Myös viime vuonna Kunto-Pirkat järjesti SAULin tiejuoksut. Silloin tapahtumakeskus oli Ratina. Kympiltä tuli maaliin 166 ja puolimaratonilta 84 juoksijaa. Tänä vuonna siis kympille on ilmoittautunut enemmän juoksijoita kuin viime vuonna kertyi juoksijoita kahdelle matkalle.

Suomen viime vuosikymmenten kestävyysjuoksutapahtumien suosio on kääntynyt laskuun, mutta veteraanikilpailuissa suhdanne on nousussa. Oli viisas päätös itsenäistää kymmenen kilometrin tiejuoksu.

Ysikymppisestä kolmekymppisiin

Iäkkäin ilmoittautunut on helsinkiläistä Sporttiveteraaneja edustava Aulis Lintunen (90), naisissa vastaavasti Hämeenlinnan Tarmon Hanna Laurila (80). Laurila juossee ikäsarjansa Suomen ennätyksen, sillä tilastoista ei löydy näin iäkkäiden naisten tiekympin tulosta.

Hieman yllättäen tiejuoksu on etukäteen kiinnostanut erityisesti 65-vuotiaita miehiä, sillä 65–69-sarjaan on ilmoittautunut 29 miestä, pykälää nuorempia eli 60–64-vuotiaita toiseksi eniten: 23; kolmanneksi eniten on 50–54-vuotiaita (22).

Naisissa nelikymppiset ovat paitsi ennalta tasokkain, myös määrällisesti suurin ikäsarja: 40–44-vuotiaita on ilmoittautunut 17, seuraaviksi 45–49-vuotiaita (16) ja 50–54-vuotiaita (14).

Totutusti nuorimpia eli 30–34-vuotiaita on erittäin vähän, miehiä kuusi ja naisia neljä. Esimerkiksi 75-vuotiaita miehiä ja on ilmoittautunut yhdeksän, samoin 70-vuotiaita naisia. Kolmekymppisten mukanaolo veteraanikisoissa on suomalainen erikoisuus, muualla maailmassa veteraaniurheilun alaikäraja on 35 vuotta.

Selvästi eniten juoksijoita ilmoitti järjestäjäseura Kunto-Pirkat: peräti 26 miestä ja 14 naista. Kakkosena tulee Sporttiveteraanit 18 mies- ja viidellä naisjuoksijalla. Kolmantena tuleekin yllättäjä: maskulainen Team Raju on luvannut tulla 18 juoksijan joukolla. Hieno suoritus, sillä alueen veteraaniurheilun mahtiseura, Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat, ilmoitti vain kahdeksan juoksijaa. Veteraanikestävyysjuoksun kovista nimistä puuttuu lähinnä vain pohjoisten seurojen juoksijoita.

Hannu Kaskinen

*Korjattu 27.8. Tarkistuslaskenta vähensi miesjuoksijamäärää yhdellä.

Tags:

 

 

mainos image001 Wigren

 

mainos signature kortti800