Ennätyshallikilpailut 20.-21.2.2016

alkuper.: 2016-02-17 14:43:57 -- hookoo -- jaostot/yleisurheilu/sm-hallit-2016

Kunto-Pirkat järjestää Tampereella tulevana viikonloppuna veteraani- eli aikuisurheiluhistorian suurimmat hallikilpailut. Yleisurheilijoita ilmoittautui Pirkkahalliin 836, joista miehiä 572 ja naisia 264. Lajisuorituksia on luvassa lähes 1 800. Lisäksi viesteissä juoksee 51 joukkuetta.

Ilmoittautuneiden määrä kasvoi noin seitsemän prosenttia edelliseen ennätykseen verrattuna. Naisten määrä kasvoi ilmoittautuneissa suhteellisesti enemmän kuin miesten. Myös edellinen ennätysilmoittautuneiden määrä koettiin Pirkkahallissa, vuonna 2014.

Tänä vuonna mukaan lupautui 170 seuran edustajia. Suurimmat ovat Kunto-Pirkat (90 ilmoittautunutta), Jyväskylän Kenttäurheilijat (64), Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijat (54) ja Helsingin Kisa-Veikot (53).

SM-hallikilpailuissa on mukana tietysti myös Kajaanin Kipinän Kunto Viiru, 73. Hän hyppää Pirkkahallissa 75. SM-kilpailunsa korkeushypyssä. Tätä ennen Viiru on kisannut kerran Kalevan Kisoissa sekä veteraanien 37 SM-kesäkilpailussa ja 36 SM-hallikilpailussa. Viiru on ainoa, joka on osallistunut kaikkiin veteraanien SM-hallikilpailuihin.

Oikeaa asennetta edustaa sekin noin kolmekymppinen nainen, joka ilmoittautui 400 metrille. Kun Kunto-Pirkkojen kehitämällä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella kysyttiin parasta aikaa, jotta pikamatkoilla parhaat saadaan jaettua tasaisesti alkueriin, tämä nuori nainen tiedotti, että ei ole ikinä juossut tuota matkaa.

Ikähaitari 29:stä 90 vuotta täyttäneisiin

Suomen Aikuisurheiluliiton eli SAULin kilpailuihin saa Suomessa osallistua jo, kun täyttää kalenterivuonna 30 vuotta. Pirkkahalliin ilmoittautuneista nuorin on Runner’s Clubin maileri Laura Hievanen, joka täyttää marraskuussa 30 vuotta.

Yhdeksänkymppisten miesten sarjassa on neljä herraa. Joukon vanhin on Perniön Urheilijoiden heittäjä Lauri Helle, joka täyttää tulevana vappuna 91 vuotta. Toiseksi iäkkäin on Kunto-Pirkkojen Aatos Sainio, joka täyttää 91 vuotta kesäkuussa. Sainio hyppäsi juuri tammikuussa Pirkkahallissa ikäistensä Euroopan halliennätyksen pituushypyssä (307 cm) Pirkkahallissa. Viikonloppuna Sainion listalla ovat pituushypyn lisäksi kolmiloikka ja 60 metrin juoksu.

Pikajuoksut ja heitot hittejä

Urheiluhalli on ikään kuin tehty pikajuoksijoille ja hyppääjille. Niinpä 60 metrille on ilmoittautunut 227 ja sekä 200 metrille että pituuteen 160 urheilijaa. Ensimmäisen kerran starttipistooli paukahtaa 60 metrille lauantaina klo 10 ja viimeinen 60 metrin finaali koittaa aikataulun mukaan klo 13.24.

Heittolajeja on vain kaksi, joten molempiin on ilmoittautunut hurja määrä voimailijoita: kuulatyöntöön 191 ja painonheittoon 150.

Vähiten suosituimpia ovat tekniikkaa kysyvät lajit eli kolmiloikka ja korkeus (108), 60 metrin aitajuoksu (78) ja seiväs (60). Kävely ei hallissa ole niin pieni laji kuin ulkoradoilla, sillä kävelijöitä ilmoittautui 52.

Jos kaikki pääsisivät tekemään lajisuorituksensa, viikonloppuna nähtäisiin 1 775 tulosta. Tämäkin on luonnollisesti veteraanihalliurheilijoiden ennätys. Oikeastaan lajisuoritusmäärä on moninkertainen, sillä 60 metrillä juostaan useimmissa sarjoissa vain alkuerien kautta loppukilpailuun. Kaikissa kenttälajeissa kaikille osanottonsa varmistaneille suodaan kolme kierrosta ja kahdeksalle parhaalle lisäksi kolme petrausyritystä.

Ahkerin ilmoittautui kymmeneen lajiin

Naiset aikovat osallistua keskimäärin 2,5 lajiin, miehet kahteen. Kunto-Pirkkojen Hannu Puttonen (M55) on kunnianhimoisin, sillä hän aikoo ahkeroida oman kymmenottelunsa. Kilpailujen 14 lajista hän hylkää vain kolme kestävyysjuoksua ja kävelyn.

Yhdeksään lajiin ilmoittautuneissa on kaksi naista ja kaksi miestä. Järjestäjäseuran Toini Nousiainen (N60) on ilmoittautunut 60:n, 400:n ja 800 metrin juoksuihin, 60 metrin aitajuoksuun, pituushyppyyn, kolmiloikkaan, korkeushyppyyn, kuulantyöntöön ja painonheittoon.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Terhi Kokkonen (N65) aikoo pärjätä paljolti samoissa lajeissa kuin Nousiainen. Naisten lajiero on se, että Kokkonen juoksee 200 metriä, mutta ei heitä painoa.

Helsingin Kisa-Veikkojen Henry Andberg lupaa selvittää nelikymppisissä aidat, kolme sileää pikamatkaa sekä kaikki neljä hyppylajia ja kuulantyönnön.

Noin tuplasti Andbergia vanhempi Niilo Korhonen Suonenjoen Vasamasta keskittyy M80-sarjassa paljolti juoksuihin, ei kuitenkaan 1 500 metrille. Kuuden juoksulajin lisäksi hän on ilmoittautunut pituus- ja korkeushyppyihin sekä kolmiloikkaan.

Kolmekymppinen ei ole veteraani

Suomessa – ainoana maana maailmassa – veteraaniyleisurheilun alaikäraja on 30 vuotta. Muualla alaikäraja on 35 vuotta. Kolmekymppiset eivät tosin itse edelleenkään miellä itseään veteraaneiksi, sillä alle 35-vuotiaita on koko joukosta vain kuutisen prosenttia. Tämä on ainoa ikäryhmä, jossa naisia on enemmän kuin miehiä.

Nuorimpia eli 30–34-vuotiaita miehiä on ilmoittautunut vain 22. Se on miesten ikäryhmistä selvästi pienin, jos ei oteta huomioon 85 vuotta täyttäneitä. Jopa 80–84-vuotiaita on 33.

Kolmekymppisistä miehistä kukaan ei ilmoittautunut kolmiloikkaan. Nuorimpien miesten aitajuoksussa, kävelyssä, korkeus- ja seiväshypyissä sekä painonheitossa kultamitalin saa, jos ainoa osallistuja saa tuloksen. Vain yhden kolmekymppisen naisen lajeja ovat aitajuoksu, kävely sekä korkeus- ja seiväshypyt.

Talkooväestä ja rahasta pulaa

SM-hallien valmistelutyöt ovat teettäneet monilla kuntopirkkalaisilla pitkiä päiviä, vapaaehtoistyönä eli korvauksetta.

SM-hallien käsiohjelman toimitsijalistassa on noin 160 nimeä. Näin isoa toimitsijakaartia ei löydy edes Kunto-Pirkoilta, vaan listassa on myös muiden urheiluseurojen väkeä, etenkin Tampereen Pyrinnöstä ja Tampereen Urheilijat -38:lta. Apu on molemminpuolista. Ilman Kunto-Pirkkojen talkooväkeä TU-38 ei onnistuisi Pyynikkijuoksun eikä Tampereen Pyrintö Tampere Puolimaratonin järjestämisessä, esimerkiksi.

Aikuisurheiluliitto järjestyttää jäsenseuroillaan 16 SM-kilpailut joka vuosi. Niistä yleisurheilun hallikilpailut ja kesäkilpailut ovat suomalaisittain suuria, pienimmilläänkin yli 600 urheilijaa yhdelle päivälle kokoavia.

SAUL-kilpailujen tulevaisuus näyttää synkältä, sillä talkooväen keski-ikä nousee. Veteraaniurheilussa varsinkin kahden isoimman SM-kilpailun järjestäminen on viime vuosina jäänyt paljolti Kunto-Pirkkojen, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ja Helsingin Kisa-Veikkojen harteille. Kaksi jälkimmäistä ovat yleisseuroja, joiden palkattu toimistoväki hoitaa ison osan myös veteraanikilpailujen järjestelyistä.

Isonkaan, talkoovoimin järjestetyn SM-kilpailun järjestäminen ei tuo järjestäjäseuralle omaisuuksia. SAUL on säätänyt osallistujamaksun ylärajaksi 12 euroa kilpailuihin, joissa voi osallistua moneen lajiin. Tästä 12 eurosta SAUL ottaa 1,8 euroa ilmoittautuneelta ja lisäksi 2,8 euroa joka mitalistilta. SAUL on siis hoitanut hyvin osuutensa, sillä se laskee brändinsä arvoksi (1,8 + 2,8) 4,6 euroa mitalistilta eli yli 38 prosenttia osallistujamaksusta. Muitakin maksuja SAUL kerää järjestäjiltä. SAUL-maksujen lisäksi järjestäjä maksaa hallivuokran kaupungille, muun muassa.


LIITTEET:
Osallistujatietoa.pdf

Tags:

 

 

mainos image001 Wigren

 

mainos signature kortti800